Besparen wordt een makkie met DUWmatch.nl

Ben je van plan energiezuinige producten te kopen, dan stuit je snel op de hamvraag ‘wat kost het me en wat levert het me op?’. Dat reken je nu heel eenvoudig uit met www.duwmatch.nl

1.       Geef aan welk product je zoekt en wat je wensen zijn

2.       Wij rekenen uit hoeveel je kunt besparen

3.       Wij zoeken het internet af waar het product het voordeligst is

De onafhankelijk website helpt je zo de juiste keuze te maken bij de aanschaf van duurzame huishoudelijke apparaten, lampen en zonnepanelen. Laat het besparen beginnen!


Energie besparen

In je huishouden gebruik je energie voornamelijk voor apparatuur en verlichting. Besparen op elektriciteit kun je zeer snel doen door het toepassen van LED lampen en energiezuinige apparatuur (zoals wasmachine, koelkast). Maar ook door lampen uit te doen wanneer je niet in de ruimte bent, jouw apparatuur uitzetten wanneer deze niet gebruikt wordt of de was ophangen in plaats van drogen met behulp van een droger. Besparen op gas kun je doen door de thermostaat een graad lager te zetten (minimaal 18 graden overdag in verband met gezondheid) of een klokthermostaat te installeren. Een klokthermostaat regelt dat de verwarming ’s avonds het huis niet verwarmd (aanbevolen temp. 15 graden). Je kunt de klokthermostaat zo instellen dat het huis een uur vóór het opstaan verwarmd wordt. Ook is het belangrijk dat de ketel jaarlijks onderhouden wordt door een erkende installateur of monteur. De keuze van het verwarmingstoestel is van invloed op het gasverbruik. Zo is een HR-ketel zuiniger dan een VR-ketel. Andere hulpmiddelen om gas te besparen zijn radiatorfolie, plaatsen van tochtstrippen rondom ramen en deuren en het aanbrengen van leidingisolatie. Bij DUW kunnen wij je helpen met het uitzoeken van de juiste lampen, apparatuur en bij het instellen van je klokthermostaat.  

Isoleren

Naast het goed onderhouden van je verwarmingstoestel en het afstellen van je klokthermostaat kun je ook aanpassingen aan je huis doen om te besparen op stookkosten. Veel woningen zijn op dit moment niet optimaal geïsoleerd. Vloer-, gevel- en dakisolatie zorgen voor een beter wooncomfort (minder tocht en kou) en een lagere energierekening. Maar denk bij isoleren ook aan HR++ – glas. Houd rekening bij het toepassen van deze isolatiemaatregelen met vochtproblemen. Vraag een deskundige om advies om vochtproblemen te voorkomen. Maak een afspraak met een van onze DUW Coaches voor meer informatie.  

Zonnepanelen

Met behulp van zonnepanelen kun je zelf elektriciteit opwekken door stralingen van de zon. Eén zonnepaneel wekt (bij optimale oriëntatie) tegenwoordig gemiddeld 200 kWh op per jaar. Wanneer je er zo’n 10 op je dak kunt plaatsen, betekend dit jaarlijks een vermindering van 2000 kWh op je elektriciteitsrekening. Dit komt overeen met zo’n € 500,- per jaar (gerekend met een tarief van € 0,25 voor 1 kWh stroom). Zonnepanelen worden doorgaans op platte en schuine daken aangebracht. Wanneer je meer advies wilt over de installatie van zonnepanelen, kun je een afspraak maken met een van onze DUW Coaches. Zonnecollectoren wekken warm water op. Dit warme water wordt vervolgens aangesloten op een zonneboiler. Met behulp van de zonneboiler gebruik je dit warme water voor bijvoorbeeld douchen of warm kraanwater. De installatie van zonnecollectoren wordt doorgaans door een erkende installateur uitgevoerd. Wanneer je meer advies wil over de installatie van zonnecollectoren, kun je een afspraak maken met een van onze DUW Coaches.  

Windturbines

Windturbines gebruiken wind om energie op te wekken. Je hebt vast wel eens van deze moderne windmolens gehoord. In Parkstad staan momenteel twee windmolens in Kerkrade, de Locht, die samen maximaal 5 MW vermogen leveren. Dit is voldoende om 3000 huishoudens te voorzien van hun jaarlijkse stroomvoorziening. Er zijn ook kleinere windturbines die op daken geplaatst kunnen worden. Het rendement hiervan is echter zeer afhankelijk van de lokale omstandigheden en de plaatsing kan vergunnings- en bouwtechnisch behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. Neem voor meer informatie contact op met DUW .  

Energiezuinige apparatuur

Veel elektriciteit in huis kan bespaard worden door het vervangen en/of plaatsen van energiezuinige apparatuur. Een oude koelkast kan gemakkelijk € 100,- meer elektriciteit kosten per jaar dan een nieuwe A++ koelkast. Dit geldt ook voor diepvriezers, drogers, wasmachines, vaatwassers en denk eens aan al die apparaten die je gebruikt in de woonkamer, slaapkamer of werkruimte. Kritisch naar je apparatuur kijken bespaart veel op je elektriciteitsverbruik.  

Meer info? Maak een GRATIS afspraak!

Meer info treft u aan in onze winkel. Wilt u een afspraak maken met een van onze medewerkers? Dat kan!

Maak een afspraak

Andere mogelijkheden

© DUW Limburg, een initiatief van Stichting EnviAA